Eshan's Special Interview Series: Heena Joshi, Authoress

Writer’s Destination Interview
Eshan Sharma, Blogger and an Author


Hello Ma'am,

Q1. Please tell us something about yourself?
Ans- I am a free bird who is faithful to life and vice versa.  I’ve done  Masters  in Journalism and have worked with renowned dailies like The Times of India and Hindustan Times.  A journalist, writer, editor, blogger, poetess and a teacher, but my real calling has always been in words. I have contributed to 6 anthologies named- Falling for Love Again, Life As It Happens, Knitted Narratives, The Other Side of Pen, and Shades of Life. I am the co-author of a book of short stories named-The Talking Stories. My upcoming project-Inked Dreams (A Novel) is also in pipeline.
I love learning languages and thus have  got my hands on Bengali and Chinese (German and Marathi are queued as next).  Her leisure time is always spent in scribbling nuggets and one liners, which she fondly shares on Facebook, Insta and Twitter too.


Q2. Is there anything you find particularly challenging in your writing?
Ans- Presently, it is mythology writing, which is fascinating but challenging for me.

Q3. How long have you been writing?
Ans- Well! It’s been almost seven years down the line, but I kept on ignoring the compliments I used to get on my random life notes and observations. My acceptance and belief about the possibility of a budding writer inside me erupted a year back, when my first story in an anthology got published.

Q4. How long does it take you to write a book?
Ans- This answer is subjective and depends on various factors like genre, needed amount of research etc. One can take as long as one wants to refine their work. For me, The Talking Stories was done in two months.

Q5. What would you say is your interesting writing quirk?
Ans- My imagination is peculiar, which I rely on and relish a lot in writing. In fact when I read, I am carried away into the world of tales and sagas like anything.

Q6. How did you begin writing? Did you intend to become an author, or do you have a specific reason or reasons for writing each book?
Ans- Somethings just happen to you like love and you cannot pick a date or incident. Even if you try to do, the journey itself is so spectacular that you often cannot recall. Writing is ingrained inside me, but I took time in realising it. A thankful bow to my father, who is the unshakable pillar of not just my life but also in making me realize my potential in writing. He was the one who pushed the envelope and encouraged me give writing a whirl in journalism through print media first. When my articles got published with The Times of India, I never looked back and took fiction and short story writing seriously. Talking about the reason for writing each book, I am not sure whether I will have reason for all, but I am sure that each of my novel and story will have a purpose intending to decode the complexity of human life. In my upcoming novel also, I have strived my best to serve the purpose of humanity through a story.

Q7. What inspired you to write your first book?
Ans- I wanted to redefine the story structure prevailing bigtime, where I personally felt that tales lacked deep meaning. I wanted to infuse some freshness into tales and thus decided to write The Talking Stories. Though it is different story that once I began, it was my co-author cum little brother kept me going. (Laughs)

Q8. Please tell us something more about your upcoming book?
Ans- It is a story of a girl who lost herself to be found.

Q9. What do you consider to be your best accomplishment?
Ans- Every moment whenever my parents’ eyes had shine and face had a smile, I consider all those moments as accomplishments.  I have been a book bug since childhood and thus scored well always. Be it my being meritorious in studies, to getting published in newspaper and then coming up with a book, all this have been vain if these two people in my life did not smile and felt happy.

Q10. What’s something you are really good at that few people know about?
Ans- Let only those few know about it (laughs). Well, I generally don’t talk much, but only few know how to make me talk.

Q11. Can you share with us the best way to reach you and where to learn more about your books?
Ans- I can be best reached on facebook, twitter (@HeenaJosh86) and Instagram (@Heenaandhersoul). All my daily quotes, musings, poems and updates are posted on these platforms.

Q12. What was the hardest part of writing this book?
Ans- Writing itself is a big challenge which according to many is a cakewalk. I would like to tell all those who underestimate writing is that writing is equally a painstaking task as any other task you do. The most herculean task is imagining out of the box.

Q13. What do you think is the future of reading/writing?
Ans- Looking at the present of writing, I personally feel that the coming times will fetch in more creative burst and specially the much neglected poetry front will gain grounds soon in India.

Q14. If you had to do something differently as a child or teenager to become a better writer as an adult, what would you do?
Ans- I would want to read more than what I did. A better reader can always be a better writer according to me.

Q15. Let me now ask something about myself, Some thing you want to say about me?
Ans- I loved the questions absolutely. I don’t know you much so we need to talk or chat before I say anything about you. Interview was unique experience. However, it would be fun if a brainstorming rapid-fire would have been added.

Q16. What do you like to do when you're not writing?
Ans- Sleeping. Period. (winks). I am a movie buff too, so I have all Netflix, Amazon Prime and iTunes at my fingertips to relish my watching time.

Q17.  If you had to choose, which writer would you consider a mentor?
Ans- Undoubtedly Amish Tripathi from India and Paulo Coleho

Q18. Can you share a little of your current work with us?
Ans- The Inked Dreams (subjected to change)

Q19. What is the biggest surprise that you experienced after becoming a writer?
Ans- Gaining editorship at the onset of my writing career was the biggest surprise.

Q20. Is there anything else you would like to add that I haven’t included?
Ans- Nope hehe. I am a lady of less words when I talk.

Q21.  Do you have any advice for other aspiring writers?
Ans- Write for yourself. Write when you feel like crying, write when you feel like laughing. Capture the emotions in words and the world will be at your feet.

 
It was really a privilege interviewing you. Hope you enjoyed the interview. If you have any feedback please let me know. I hope I will get another chance of interviewing you in future.


Thank you!!

Comments