Eshan's Special Interview Series: Nikhil Ramteke, Author

Writer’s Destination Interview
Eshan Sharma, Blogger and an Author


Hello Sir,

Q1. Please tell us something about yourself?
Ans-I was born and brought in Nagpur –The City of Oranges. I have completed my Bachelors & Masters –both in Chemical Technology. Currently I am working as Manager-Production in one of the leading FMCG Company in Gulf. I am based in UAE (Sharjah) along with my family.

Q2. Is there anything you find particularly challenging in your writing?
Ans-As far I am concerned, the most challenging thing is- virgin ideas. Now a day’s- romance, thriller & mythology genre dominates the larger chunk of Indian reading market. I find them repetitive with lack of freshness. I try to keep myself away from these clichés.

Q3. How long have you been writing?
Ans-I used to write poems for my school magazine. But later for career and financial stability-I sidelined my writing. Back in 2008 I wrote a manuscript which was rejected by almost every big publishing house. This gave me setback. On insistence of my better half, I rejuvenated my writing passion and got published.

Q4. How long does it take you to write a book?
Ans- Depends on writer to writer. For realistic topic which my novel deals with-requires a lot of research about the cultural and historical background. I, being a working professional & family person took 6 months to write the book after availing all the data on migration & exploitation.



Q5. What would you say is your interesting writing quirk?
Ans-Don’t have.

Q6. How did you begin writing? Did you intend to become an author, or do you have a specific reason or reasons for writing each book?
Ans-I never intended to become an author. There was a story around me. I experienced it through the people at my workplace. I just wanted to tell the world the real face & plight of migrated labors. Beyond the glimmering mirage of Dubai exists a dark world which very few people know about.


Q7. What inspired you to write your first book?
Ans-I deal with lot of expatriates at my workplace on daily basis. It includes technicians, operators and labors from Bangladesh, India, Pakistan, Sri-Lanka & Philippines. They come from different cultural, social and economic background to earn in Gulf leaving their wife and children’s back home. Everyone has a story in mind and pain in heart. There is nothing inspiring than pain.

Q8. Please tell us something more about your upcoming book?
Ans-I am currently working on topic of inter-caste marriages in Indian society.

Q9. What do you consider to be your best accomplishment?
Ans-My father was a Librarian in State Government. It was the pride in my father’s eyes-best accomplishment -when my book found place in his office library shelves.

Q10. What’s something you are really good at that few people know about?
Ans-After this novel may people know me as a writer. I guess its painting and photography which only few people know about me.

Q11. Can you share with us the best way to reach you and where to learn more about your books?
Ans-You can visit my Facebook https://www.facebook.com/AuthorNikhilRamteke/ as well as my website (www.nikhilramteke.com) .You can also shoot me mail on ramteke.nikhil@gmail.com

Q12. What was the hardest part of writing this book?
Ans-The hardest part was to write about the burning issue of expatriate exploitation in Gulf without hurting the religious, cultural and social sentiments of local Arabic people.

Q13. What do you think is the future of reading/writing?
Ans-I guess the reading and writing field have bloomed quite well in last 5-10 years. Hope it inculcates and reaches new height. But the current trend focuses on bestselling syndrome and not literature. It’s sad but true.
Q14. If you had to do something differently as a child or teenager to become a better writer as an adult, what would you do?
Ans-I guess I will read literature (including vernacular) and not the bestselling popcorn books.

Q15. Let me now ask something about myself, Some thing you want to say about me?
Ans-I guess being at this age, you have done a wonderful job of penning a novel & that too on one of the greatest personality of our nation. I am happy that you choose such subject over romance, thriller and mythology genres. I congratulate you and wish you best of the luck for future ventures.

Q16. What do you like to do when you're not writing?
Ans-I like to watch movies.

Q17.  If you had to choose, which writer would you consider a mentor?
Ans-From Vedic literature to vernacular scripts till today’s paperback –Indian showcases a literature rich land. Every book and every author is unique in its own way. But there are certain authors who leave you mesmerized by their words. As far as I am concerned, I would say, R.K.Narayan. His work fascinates me. He had created simple and wonderful stories out of nowhere. His every story has those small town/city elements, characters next door, no loudness, overhyped or fancy things. This kind of literature is missing in today’s literary world

 Q18. Can you share a little of your current work with us?
Ans-Answered in Q8.

Q19. What is the biggest surprise that you experienced after becoming a writer?
Ans-Yet to come.

Q20. Is there anything else you would like to add that I haven’t included?
Ans-No


Q21.  Do you have any advice for other aspiring writers?
Ans-I am just born. I don’t have any footmarks. I have a long way to go.

Q22. Do you have anything specific that you want to say to your readers?
Ans-I thank all my readers for picking me up. I request them to choose literature over popcorn novels.

It was really a privilege interviewing you. Hope you enjoyed the interview. If you have any feedback please let me know. I hope I will get another chance of interviewing you in future.


Thank you!!

Comments