Eshan's Special Interview Series: Sanchit Mehrotra, Author

Writer’s Destination Interview
Eshan Sharma, Blogger and an Author


Hello Sir,
Q1.Please tell us something about yourself?
Answer: - I am Sanchit Mehrotra from Moradabad, Uttar Pradesh. Apart from writing; I handle my paternal business of financing, and also work as Assistant Professor, department of Management. Apart from writing, I am an avid music lover, movie buff, and an automobile enthusiast.

Q2. Is there anything you find particularly challenging in your writing?
Answer:- Portraying human emotions is the hardest thing to do while writing, because unlike movies or images, you have to draw the picture of what the character is going through in the minds of the reader through an array of words. And if the words fail, the reader will not connect with the character and his/ her emotions.

Q3. How long have you been writing?
Answer: - I have been writing since stepping in my teens. I used to write articles for school and college magazines, or pen down for competitions like debate or creative writing. While in college, the fondness for writing grew, as I started to put my thoughts on paper in the form of poems. Then I started writing stories, and one such story took the shape of my first novel, ‘Nothing Between Us…’ It is just for leisure, though. There are many unfinished pieces left midway.
This will please you to know that one of my works is under consideration, and by God’s grace, might roll out amidst us soon.

Q4. How long does it take you to write a book?
Answer: - It takes between six to eight months to put the idea on papers.

Q5. What would you say is your interesting writing quirk?
Answer: - Writing in dialogues, as if heard and penned down by a third person. Also, I like beginning my work from a turning point, and then taking the readers in a flashback, thereby keeping them guessing.

Q6. How did you begin writing? Did you intend to become an author, or do you have a specific reason or reasons for writing each book?
Answer: - Writing had always been my hobby. While in school, my writing was dependent upon the situation or contest I found myself in. While in college, and while working in Nomura, Mumbai, I started observing incidences and people around me. Some were unique; others, plain stupid. These observations of unique people and incidences inspired me to attach my experiences in strings of words. Therefore, I started writing poems. Many of them have been published in regional newspapers. And one fine day, I decided to elaborate my writing skills into something more creative and elaborate. The outcome is in the form of books that I have written.
I never intended to become an author, and have no plans to be just an author in the near future as well. It is merely a coincidence that my sister unearthed the books I wrote from my laptop, read them, and urged me to get the best one published. Therefore, the tag of being an author is attached with my name.
There is no specific reason behind any book. Basically, I write to quench the thirst of creative satisfaction. This is why is stop writing mid-way if I lose interest in any particular work. But if a work is finished and is up to my satisfaction level, I try and get it published.

Q7. What inspired you to write your first book?
Answer: - It was due to observations. While in college, and while working in Nomura, I used to see people having love affairs around me. Some were serious affairs, while others were mere flings. One thing I realized, though, was that maximum of those love stories ended on a sad note, i.e. people finally separating from the person they loved, and then destroying themselves, being stuck in the past. This intrigued me, since in romantic movies or novels, we come across happy endings. I used to think how difficult it would be, separating from the person you love, this failure in love and relationships. The result is ‘Nothing Between Us…’, my prized effort.

Q8. Please tell us something more about your upcoming book?
Answer: - I can’t reveal much, as it is under consideration to be published. It is a love story; the story of Angad and Piya. Like every person who has ever fallen in love, truly, madly and deeply, Angad and Piya craved for each other’s company and wished to stay together, forever. Fate grants them their wish, but not in the way they would have expected in their wildest of dreams. What transpired between them, which turned their lives in a nightmare, is the crux of the story.



Q9. What do you consider to be your best accomplishment?
Answer: - Getting fame and recognition by virtue of one’s interest is the best thing that can happen to any individual. For me, my first book is the bet accomplishment till date.

Q10. What’s something you are really good at that few people know about?
Answer: - The trait I am good at is invoking positive emotions and responses through my words and diction, adding a pinch of humor. Being a Professor, while delivering lectures, and while dealing with clients in business, it is essential that the person in front of me feels connected and emotionally pliant, while conversing with me. So I believe that the art of twisting words to invoke humor helps me while delivering lectures, while dealing with clients, and also, while writing dialogues of the characters or while writing poems.
Q11. Can you share with us the best way to reach you and where to learn more about your books?
Answer: - One can easily find me on social media.
Facebook – https://www.facebook.com/sanchit.mehrotra.5
- https://www.facebook.com/nothingbetweenus
- Twitter  - https://twitter.com/SanchitMehrotr
- Instagram - @sanchitmehrotra1
- Amazon Author Page - http://www.amazon.in/s?_encoding=UTF8&field-author=Sanchit%20Mehrotra&search-alias=stripbooks
- Goodreads Author Page - https://www.goodreads.com/author/show/7812778.Sanchit_Mehrotra

Q12. What was the hardest part of writing this book?
Answer: - The hardest part while writing is to find solitude. Since idea is there in my mind, it becomes necessary to concentrate on it, so that the idea can be spooled in the form of words. And if one is not a recluse, finding solitude is sometimes very tough.
Due to this, every time I feel like writing, I start doing so post midnight, and remain awake till four or five in the morning. Fighting slumber and dizziness the next day is then a challenge.


Q13. What do you think is the future of reading/writing?
Answer: - Even though other Medias have taken centre-stage as prominent modes of entertainment, but books haven’t lost their sheen. So long as people are willing to take the plunge in unexplored world of books, future is bright for writers as well as readers, both parties complimenting each other.

Q14. If you had to do something differently as a child or teenager to become a better writer as an adult, what would you do?
Answer: - I should have read more books; because even though I love to write, I am not a very keen reader myself.

Q15. Let me now ask something about myself, Some thing you want to say about me?
Answer: - It was a fun experience, the interview being an exhaustive one. Keep up the good work.

Q16. What do you like to do when you're not writing?
Answer: - I love watching movies, or listening to music. Being a father to an infant now, time has become an expensive commodity though. I still can’t believe I completed my new book while taking care of my family.

Q17.  If you had to choose, which writer would you consider a mentor?
Answer: - Ruskin Bond, because his narrative and story-telling is so simple and effortless, yet so compelling and attractive.

Q18. Can you share a little of your current work with us?
Answer: - It is the story of Angad and Piya, their love for each other, their collective miseries, and some unusual events that changed the course of their lives. Angad and Piya craved for each other’s company and wished to stay together, forever. Fate grants them their wish, but not in the way they would have expected in their wildest of dreams. What happens with them, you have to find out when it releases.

 

Q19. What is the biggest surprise that you experienced after becoming a writer?
Answer: - I am still waiting for that biggest surprise. But the perception of everyone around me has changed. I love it when readers from around the country send me their good wishes, or criticize me, or share their feelings after reading my work. It is a surreal feeling that I have touched someone’s heart somewhere through my writing.

Q20. Is there anything else you would like to add that I haven’t included?
Answer: - I would take this opportunity to again thank Mr. Arup Bose, Mr. Jayantkumar Bose, and the entire team of Srishti publishers. It’s because of them that the tag of author is attached to my name.

Q21.  Do you have any advice for other aspiring writers?
Answer: - Be unique, and truthful to yourself and your work. If you are not satisfied with what you have written, think over it and work upon it. Don’t copy anyone, and develop your own style.

Q22. Do you have anything specific that you want to say to your readers?
Answer: - I owe everything to the readers, because it is their love that encourages me to devote more time towards writing. Dear readers, please do share your reviews, criticisms or praises are welcome.

It was really a privilege interviewing you. Hope you enjoyed the interview. If you have any feedback please let me know. I hope I will get another chance of interviewing you in future.




Thank you!!

Comments